De centrale hal van appartementencomplexen fungeert als een veiligheidsbuffer. Om op de etage of gang te komen van iemand die je wilt bezoeken, moet je eerst in de hal op de bel van het betreffende appartement drukken. Pas wanneer jouw gastheer of gastvrouw jou binnen wil laten, klikt of zwaait de deur naar het trappenhuis of de gang voor je open. Hij of zij heeft jou dan al gehoord of gezien via de intercom en op die manier gecheckt of je inderdaad een bekende bent.
Intercominstallaties voor appartementen
Een centrale intercominstallatie houdt ongewenste bezoekers, zoals colporteurs of fraudeurs, in een appartementencomplex op afstand. Dit geeft de bewoners een veilig gevoel. Maar aan een traditionele video intercom voor appartementen kleven ook nadelen. Stel dat je iemand in een appartementencomplex wil bezoeken die je goed kent en bij wie jouw komst bekend of in ieder geval gewenst is. Je drukt op de bel, maar hij of zij hoort die niet overgaan. En je hebt je mobiele telefoon niet bij je, zodat je jouw gastheer of gastvrouw ook niet kunt bellen. Of je bent van de thuiszorg en moet medicijnen bij iemand brengen die op dat moment niet thuis is. Hoe kom je dan in de woning van jouw cliënt?
Intercominstallaties in appartementencomplexen zijn oorspronkelijk bedoeld voor de veiligheid van bewoners. De traditionele intercom geeft de bewoner de regie om iemand wel of niet binnen te laten. Hoe behoud je als vereniging van eigenaren (VvE) die regie, maar maak je de toegang tegelijk flexibeler voor mensen die ook in appartementen moeten kunnen komen wanneer de bewoners er niet zijn?
Gelukkig zijn moderne intercomsystemen uitstekend te combineren met toegangsautomatisering. Portacon, specialist in toegangsbeveiliging en toegangsautomatisering, adviseert jouw VvE graag over de intercominstallatie die het beste bij jouw appartementencomplex past. Hierna krijg je alvast meer informatie over de mogelijkheden.
Draadloze video intercom
Een traditionele video intercom is uitgerust met een buitenpost en een binnenpost. De bezoeker meldt zich bij de buitenpost die is voorzien van een deurbel, microfoon, speaker en camera. De bewoner hoort de bel gaan en kan de bezoeker via een beeldscherm en speaker op de binnenpost zien en horen. De binnenpost beschikt ook over een microfoon, zodat de bewoner de bezoeker kan afwijzen of binnenlaten. In het laatste geval drukt de bewoner op een knop op de binnenpost waarmee de deur naar het trappenhuis of de gang wordt ontgrendeld.
Een intercominstallatie kan iedereen thuis aanschaffen, met meestal één buitenpost en één binnenpost. Voor een centrale intercominstallatie in een appartementencomplex zijn één buitenpost en even veel binnenposten als appartementen nodig. Op de buitenpost heeft elk appartement een eigen deurbel of een display waarop de bezoeker het huisnummer kan kiezen (zoals bij de IP video intercom van DoorBird). Daarnaast beschikt de buitenpost over één speaker, microfoon en camera voor alle adressen.
Wanneer je als VvE voor een traditionele video intercom voor appartementen kiest, moet er vanaf de buitenpost in de hal een kabel naar de binnenpost in elk appartement worden getrokken. Bij een video intercom op basis van GSM of IP is dat niet nodig.
Bij die systemen communiceert de buitenpost draadloos met de mobiele telefoon van de bewoner. Omdat vrijwel elk appartementencomplex over internet beschikt, wordt IP vaker gebruikt dan GSM.
IP is het protocol voor communicatie via internet. De bandbreedte (G4) voor communicatie via internet is tegenwoordig groot genoeg voor hoogwaardige kwaliteit van beeld en geluid. Iedereen die wel eens videobelt met zijn smartphone kan dat bevestigen.
Portacon levert draadloze video intercom voor appartementen tot 1000 gebruikers. Een groot voordeel van een draadloze intercominstallatie is dat nieuwe aansluitingen snel zijn te realiseren. Als VvE schaf je voor elke extra bewoner een licentie aan. De bewoner downloadt een app op zijn telefoon en de ‘binnenpost’ is klaar. Niet minder belangrijk is dat de bewoner niet persé thuis hoeft te zijn om iemand binnen te laten. De intercom wordt doorgeschakeld naar zijn mobiele telefoon.
Video intercom met toegangsautomatisering
Mensen die je vertrouwt wil je het zo gemakkelijk mogelijk maken om je appartement te bezoeken. Dat zijn de mensen die zonder aan te bellen ‘achterom’ komen, wanneer je niet in een appartement maar in een vrijstaand huis zou wonen. Een appartementencomplex kent geen achterdeuren. Maar een video intercom met toegangsautomatisering heeft dezelfde functie als een achterdeur: vertrouwelingen de gelegenheid geven om op eigen initiatief binnen te komen.
De draadloze video intercom met toegangsautomatisering van Portacon werkt met een codepaneel en proximitylezer. Het codepaneel is bedoeld voor bezoekers met een persoonlijke toegangscode. Bij herkenning van die code gaat de deur naar het trappenhuis, de gang of het appartement automatisch van het slot. De proximitylezer kan een badge tot een meter afstand uitlezen. Bij herkenning wordt de deur ontgrendeld.
Een video intercom met toegangsautomatisering werkt voor alle bezoekers zonder toegangscode of badge als een gewone video intercom. Die bezoekers moeten nog altijd op de bel drukken en via beeld en geluid communiceren met de bewoner. De toegangsautomatisering doet dus geen enkele afbreuk aan de toegangsbeveiliging van een appartementencomplex, maar maakt die toegang wel een stuk flexibeler. In noodgevallen kan toegangsautomatisering zelfs levens redden.
Vraag Portacon vrijblijvend naar de mogelijkheden om een video intercom voor appartementen te combineren met toegangsautomatisering. Wij zoeken graag naar een oplossing op maat die jou echt helpt.
NOG VRAGEN, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP:
Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8:00 - 17:00 uur.
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0548-542590